Vol verwachting…

door | nov 26, 2020 | Blog | 0 Reacties

‘Vol verwachting klopt ons hart’. Ik weet nog dat ik dat liedje jaren geleden vreselijk vond. Hoe een kinderliedje ineens zo’n andere betekenis kan krijgen. Alsof het er nog even ingewreven moest worden. Hoezo vol verwachting?

Het is bijna december. Voor veel ouders die een kindje moeten missen een moeilijke maand. Een maand vol met gezelligheid en familiemomentjes die er zo anders uit hadden moeten zien. Nou helpt Corona ook niet mee. Of juist wel. Misschien kun je het wel in je voordeel gebruiken. Je hoeft geen excuus te bedenken als je geen zin hebt in Sinterklaas, Kerstmis of Oud & Nieuw. Drie keer hoesten en je kunt lekker op de bank met een dekentje kruipen.

Misschien heb je die gezelligheid juist nodig en vind je het juist jammer dat we waarschijnlijk niet met veel mensen samen mogen komen. Gisteren sprak ik een moeder die er juist heel veel zin in had. Omdat het haar niet alleen herinnerde aan dat wat er niet is. Maar juist aan wat er wél is. Heel veel liefde.

Ik kan jouw verdriet niet wegnemen en ik kan het ook niet gezelliger voor je maken. Ik kan de tijd niet sneller later gaan of je familie en vrienden vertellen wat jij nodig hebt. Ik kan de supermarkten niet verbieden om gezellige familie reclames te maken, hun winkels vol te gooien met pepernoten en marsepein of vol te hangen met kerstlampjes. Ik kan de wereld en de werkelijkheid niet veranderen. Ik kan je wél meegeven wat mij heeft geholpen.

Mijn belangrijkste tip? Laat alle verwachtingen los. Geen vol verwachting, maar geen verwachting. Het hoeft niet gezellig te zijn. Haal de druk eraf. Verwacht niet teveel. Niet van anderen, maar vooral niet van jezelf. Misschien is het een rotmaand. Misschien valt het achteraf wel mee. Misschien wordt het zelfs bijzonder. Je weet het niet. Bereid je voor en maak een plan, zodat de feestdagen je niet overvallen. Maar laat het plan net zo snel weer los als het toch anders loopt of toch niet goed voelt. Verwen jezelf. Door jezelf tijd en ruimte te geven en het op jouw manier te doen. Zonder verplichtingen of schuldgevoel. Verwacht het onverwachte. En alles komt goed.