Masterclass Opbaren en verzorgen van een overleden baby 

Masterclass Opbaren en verzorgen van een overleden baby 

Praktische info 

Duur: 2 uur

Kosten: 50 euro

Locatie: Online of op locatie

Accreditatie: 2 punten KCKZ / KNOV / V&VN

Bekijk hier de data

Download hier de brochure

Zorg ervoor dat de ouders de korte tijd die ze met hun baby hebben zo mooi en waardevol mogelijk kunnen invullen.

In deze masterclass leer je alles over de fysieke verzorging en het opbaren van een overleden baby. Het kan best spannend zijn om een overleden kindje thuis te verzorgen. Waar moet je op letten? Wat kan wel en niet? Na afloop van deze scholing kun je aan de hand van de zwangerschapstermijn en de conditie van de huid herkennen hoe je de baby het beste kunt verzorgen. 

Deze masterclass kan als losse scholing gevolgd worden of als verdieping op één van de andere scholingen. We bespreken in deze masterclass uitgebreid de watermethode, het opbaren met behulp van koelelementen en een babykoeling en thanatopraxie. Je leert de benodigde vaardigheden om deze methodes op een mooie en respectvolle manier te kunnen doen. Daarnaast krijg je veel praktijkvoorbeelden en foto’s te zien en kun je uiteraard al je vragen stellen.

Aan het einde van deze scholing:

Kun je op de juiste manier de watermethode toepassen.

Weet je op welke manier je een niet kwetsbare baby kunt opbaren.

Ben je bekend met thanatopraxie en weet je in welke situaties dit mogelijk is.

Kun je een actieve bijdrage leveren aan de verzorging van een overleden baby.

Ben je een waardevolle aanvulling voor de uitvaartverzorger.

Weet je hoe je met je eigen emoties om gaat als je hiermee te maken krijgt.

Is de drempel om een overleden kindje te verzorgen lager.

Wat anderen zeggen

Ik heb er echt van geleerd om meer van waarde te kunnen zijn als ik hier mee te maken krijg. Het is goed om te weten wat er mogelijk is, zodat je het aan kan geven bij het gezin. Fijn vond ik ook de benadering dat alles goed is wat het gezin ook maar wil. Het is dan fijn om te weten wat er kan of wat er voor risico`s zijn. Ook het laatste stukje over de zelfzorg vond ik prettig om te horen. Heel erg bedankt voor deze leerzame avond!

Christina

Gisterenavond deze masterclass gevolgd. Wat een verrijking hoe raar dit ook mag klinken. Als kraamverzorgende heb ik hier heel veel aan. Een duidelijke uitleg op een rustige manier, dit zou bij alle cursussen gedaan moeten worden. Klasse!

Corina Joosten

Erg bedankt voor de best heftige maar mooie leerzame masterclass. Wat fijn dat de foto's te zien waren zodat er een beeld bij komt. Dank jullie wel!

Sonja

Top masterclass gehad. Wat veel informatie en hoe prettig ze dat met haar collega's kan brengen. Het onderwerp wordt nooit leuk of gezellig maar de opgeruimde manier van communiceren maakt het leerzaam en minder beladen.

Ellen Schrik

Wat een mooie aanvulling op de cursus kraamzorg bij een overleden baby. Deze masterclass ging over het verzorgen en opbaren van een overleden baby. Zowel prematuur geboren als een op tijd stilgeboren baby. Aanvullend kreeg ik een uitgebreide handleiding via de mail. Ik hoop het nooit nodig te hebben, maar je bent op deze manier wel beter voorbereid wanneer dit wel zo moet zijn.

Kitty Schilperoord

Dank jullie wel voor deze in alle opzichten zeer waardevolle masterclass! Van begin tot eind aandachtig geluisterd. Jullie zijn niet alleen vakkundig, maar ook goed in presenteren!

Mieke

Beste Ruth en Hiske, bedankt voor de mooie en heldere sessie. Ik wil jullie laten weten dat jullie warme professionele zorg en integriteit voelbaar was, ook via scherm. Ik heb zeker ook nieuwe informatie gehad die heel bruikbaar is in mijn rouwdoulaschap.

Laurina Cerredo

Deze scholing vond ik een fijne verdieping met praktische tips binnen mijn werk als kraamverzorgende. Heb het gevoel dat ik nu met meer kennis van zaken ouders kan ondersteunen of verwijzen naar juiste vervolg hulp.

Linda

400+ 
zorgprofessionals 
gingen je voor

Veel gestelde vragen:

Door wie wordt deze scholing gegeven?

Deze masterclass wordt gegeven door Ruth van den IJssel of Francien Bisschop. Samen zijn ze eigenaar van ima afscheidszorg. De afgelopen 8 jaar hebben ze meer dan 650 gezinnen mogen begeleiden bij het welkom heten en afscheid nemen. Ze hebben een schat aan kennis en ervaring opgedaan en willen deze graag overdragen, zodat alle gezinnen die hiermee te maken krijgen, op een mooie manier afscheid kunnen nemen van hun baby.

Wat is het verschil tussen deze masterclass en de reguliere scholingen?

In de reguliere scholingen wordt er ook kort gesproken over het opbaren en verzorgen van een overleden baby zodat je weet wat er mogelijk is, maar in deze masterclass gaan we veel dieper in op de theorie. Daarnaast krijg je veel praktijkvoorbeelden en zijn er echte foto’s te zien, waardoor je een reëel beeld krijgt van wat je in de praktijk kunt tegenkomen.

Ik werk bij een organisatie, kunnen wij deze scholing ook met een groep volgen?

Ja dat kan, we geven deze scholing ook exclusief aan besloten groepen, zowel op locatie als online. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Ik heb nog nooit een online scholing gevolgd, moet ik daarvoor iets installeren of downloaden?

Nee dat hoeft niet. Je schrijft je in met je emailadres en daarop krijg je vervolgens een mail met een link. Het enige dat je hoeft te doen is op de desbetreffende dag op deze knop te drukken. Je ontvangt op de dag zelf ook nog een reminder met deze link.

Moet ik alle informatie zelf opschrijven tijdens de scholing?

Nee, je ontvangt een uitgebreid naslagwerk na afloop van de scholing. Uiteraard mag je zelf notities maken.

Wanneer ontvang ik mijn accreditatiepunten?

Zodra je de scholing hebt gevolgd en je de evaluatie hebt ingevuld, worden de punten binnen drie dagen bijgeschreven.

Stel ik meld me aan, maar ik moet onverwacht naar een bevalling. Kan ik de scholing dan later inhalen?

Geen probleem, dat kan uiteraard gebeuren. Stuur ons in dat geval een mailtje en dan melden we je kosteloos aan voor een andere datum.

Ik ben geen uitvaartverzorger, kan ik me dan ook aanmelden?

Uiteraard, deze scholing is juist een mooie aanvulling. We hebben gemerkt dat er in de reguliere uitvaartzorg veel behoefte is aan meer kennis en ervaring met deze specifieke vormen van opbaren. 

Kan ik contact met jullie opnemen als ik in zo’n situatie terecht kom?

Dat mag altijd. Misschien heb je nog vragen of loop je tegen iets aan dat we niet hebben besproken. In dat geval mag je ons altijd bellen.