Rouw en verlies rondom zwangerschap en bevalling voor verloskundigen

Rouw en verlies rondom zwangerschap en bevalling voor verloskundigen

Praktische info 

Duur: 4 uur + 1 uur voorbereiding

Kosten: 125 euro

Locatie: Online ZOOM of op locatie

Accreditatie: 5 punten KNOV

Bekijk hier de data

Download hier de brochure

LET OP: Ook een scholing van 3 uur (3 KNOV punten) behoort tot de mogelijkheden. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Zorg ervoor dat ouders die een baby verliezen zich gehoord, gezien en begrepen voelen.

Helaas eindigt niet elke zwangerschap in een levend geboren baby. Als verloskundige kun je te maken krijgen met het overlijden van een kindje tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling. Het is belangrijk om te weten op welke manier je dit verdrietige nieuws kunt brengen en hoe je de ouders hierin het beste kunt begeleiden. 

 

In sommige gevallen overlijdt een baby plotseling tijdens de bevalling of staan ouders voor de moeilijke en complexe keuze om zelf de zwangerschap af te breken. Je kunt als verloskundige een belangrijke rol spelen in deze moeilijke periode.

Je krijgt in de praktijk ook te maken met ouders die op een andere manier met rouw worden geconfronteerd, bijvoorbeeld door een eerder verlies of het verlies van een naaste tijdens de zwangerschap of kraamweek. Kennis hebben over rouw en verlies, en in het bijzonder over babyverlies, kan je hierbij helpen. Maar behalve kennis, heb je vooral behoefte aan handvatten en tips om ouders die met dit grote verlies geconfronteerd worden, zo goed mogelijk bij te staan en ze de zorg te bieden die ze nodig hebben.

Aan het einde van deze scholing:

Heb je inzicht in de verschillende soorten van babyverlies en de impact hiervan op de ouders.

Weet je welke reacties je kunt verwachten en hoe je hierop reageert. xe rouw van ouders die hun baby verliezen.

Begrijp je de complexe rouw van ouders die hun baby verliezen.

Kun je slecht nieuws op een goede manier brengen en ouders begeleiden bij het maken van de keuze voor het wel of niet afbreken van een zwangerschap.

Weet je wat je kunt doen om de ouders tijdens de bevalling goed te begeleiden.

Weet je wat je wel en niet moet zeggen.

Kun je een ouders uitleg geven over de verzorging van een kwetsbare overleden baby.

Weet je welke nazorg belangrijk is voor ouders.

Weet je hoe je met je eigen emoties om gaat als je hiermee te maken krijgt.

Wat anderen zeggen

De inhoud van de training was goed te volgen, duidelijk, veel praktijkervaringen meegenomen. Vooral het laatste is fijn, zo kom je er achter hoe mensen (kunnen) reageren op situaties/gesprekken. Dat neem je mee in je werk. Er zat een fijne volgorde in en was compleet. Dat je kennis van zaken hebt, kwam duidelijk naar voren. Volgens mij had je nog wel 3 uur door kunnen praten 😉 Prettig om naar je te luisteren.

Manon

Hele fijne training toegespitst op onze werkzaamheden in de 1e lijn, waarbij er veel interactie was en ervaringen werden gedeeld. Hierdoor goed te weten gekomen hoe ik zelf omga met rouw en verlies en hoe ik dit nog kan verbeteren, veel praktische tips gekregen!

Linda

De scholing werd op een fijne en veilige manier gegeven. Ook online. Mijn complimenten.

Joyce

Professionele scholing, de trainer is goed communicatief vaardig, ondanks het feit dat het een online bijeenkomst was. De scholing is duidelijk opgebouwd en geeft goede handvatten voor in de praktijk.

Shirin

Heel fijn om eens inzicht te krijgen in wat mensen prettig vinden en wat wel en niet van je verwacht wordt. Fijne trainer, toegankelijk, open, duidelijk en concreet.

Tessa

Hele interessante scholing en bedankt dat je het aangrijpende verhaal met ons wilde delen. Zeker weer wat handvaten om in de praktijk mee aan de slag te gaan. Je vertelt op een hele fijne manier, waardoor de info ook lekker blijft hangen, de naslag is ook fijn om later weer eens wat op te kunnen zoeken indien nodig.

Maureen

200+

verloskundigen
gingen je voor

Veel gestelde vragen:

Een dagdeel vrijmaken is voor onze praktijk lastig. Kan deze scholing ook op een avond gegeven worden?

Ja dat is mogelijk. We geven ook een geaccrediteerde scholing van 3 uur, die wellicht iets makkelijker inpasbaar is. Inhoudelijk is deze scholing vergelijkbaar, maar er is wat minder tijd voor intervisie. Klik hier voor meer informatie.

Ik werk bij een organisatie, kunnen wij deze scholing ook met een groep volgen?

Ja dat kan, we geven deze scholing ook exclusief aan besloten groepen, zowel op locatie als online. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Ik heb nog nooit een online scholing gevolgd, moet ik daarvoor iets installeren of downloaden?

Nee dat hoeft niet. Je schrijft je in met je emailadres en daarop krijg je vervolgens een mail met een link. Het enige dat je hoeft te doen is op de desbetreffende dag op deze knop te drukken. Je ontvangt op de dag zelf ook nog een reminder met deze link.

Moet ik alle informatie zelf opschrijven tijdens de scholing?

Nee, je ontvangt een uitgebreid naslagwerk na afloop van de scholing. Uiteraard mag je zelf notities maken.

Wanneer ontvang ik mijn KNOV punten?

Zodra je de scholing hebt gevolgd en je de evaluatie hebt ingevuld, worden de KNOV punten binnen drie dagen bijgeschreven.

Stel ik meld me aan, maar ik moet onverwacht naar een bevalling. Kan ik de scholing dan later inhalen?

Geen probleem, dat kan uiteraard gebeuren. Stuur ons in dat geval een mailtje en dan melden we je kosteloos aan voor een andere datum.

Ik ben geen verloskundige, maar ik heb wel interesse in deze scholing. Kan dat?

Deze scholing is primair gericht op de taken en verantwoordelijkheden van verloskundigen, maar is veel breder toepasbaar. Door de uitgebreide informatie over de specifieke rouw bij babyverlies en de vele voorbeelden, is deze scholing ook interessant voor anderen die zich willen verdiepen in de zorg voor ouders die een baby verliezen. Neem bij vragen contact met ons op.

Kan ik contact met jullie opnemen als ik in zo’n situatie terecht kom?

Dat mag altijd. Misschien heb je nog vragen of loop je tegen iets aan dat we niet hebben besproken. In dat geval mag je ons altijd bellen.

Ik heb deze scholing al gedaan, maar ik wil me graag verder verdiepen in dit onderwerp, wat raden me aan?

Er zijn diverse masterclasses die dieper ingaan op een bepaald onderwerp. Deze kun je volgen als je je verder wilt specialiseren.