Kraamzorg na het verlies van een baby
Kraamzorg na het verlies van een baby
Praktische info
Duur: 2,5 uur
Kosten: Op aanvraag
Locatie: Online of op locatie
Accreditatie: 2,5 punten KCKZ
Wees van toegevoegde waarde in een kraamperiode van welkom heten en afscheid nemen.
In een kraamweek waarin ouders afscheid nemen van hun pasgeboren baby is elk moment van waarde. Als kraamverzorgende heb jij hierin een belangrijke begeleidende rol. Meer professionele kennis en zelfvertrouwen kunnen jou helpen om ouders in deze week op een goede manier te begeleiden bij het kennis maken en afscheid nemen van hun baby.
Kraamzorg verlenen als een baby is overleden tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling kan best spannend zijn. Kennis hebben over rouw en verlies, en in het bijzonder over babyverlies, kan je hierbij helpen. Maar behalve kennis, heb je vooral behoefte aan handvatten en tips om gezinnen die met dit grote verlies geconfronteerd worden, zo goed mogelijk bij te staan en ze de zorg te bieden die ze nodig hebben. De juiste begeleiding tijdens de kraamweek heeft een grote impact op het verdere rouwproces van de ouders.
Een kraamweek zonder levende baby ziet er anders uit dan een normale kraamweek. In deze scholing krijg je inzicht in de impact van zo’n groot verlies op het gezin. Je leert met welke emoties je te maken kunt krijgen en hoe je hier op de juiste manier op reageert. Je krijgt suggesties over wat je wel en beter niet kunt zeggen en je krijgt veel praktische tips om zoveel mogelijk herinneringen te maken samen met de ouders. We bespreken de belangrijkste aandachtspunten bij het verzorgen van een overleden baby en ten slotte ook je eigen reactie en emoties tijdens deze bijzondere kraamweek.
Aan het einde van deze scholing:
Weet je welke reacties je kunt verwachten en hoe je hierop reageert.
Begrijp je de complexe rouw van ouders die hun baby verliezen.
Weet je wat je gedurende de kraamweek kunt doen om de ouders hierbij te begeleiden.
Weet je wat je wel en niet moet zeggen in gezinnen met een overleden kindje.
Weet je hoe je met je eigen emoties om gaat als je hiermee te maken krijgt.
Is de drempel om kraamzorg te verlenen lager en heb je meer vertrouwen in je eigen kennis en vaardigheden.
Wat anderen zeggen
2500+
kraamverzorgenden
gingen je voor
Veel gestelde vragen:
Ik werk bij een organisatie, kunnen wij deze scholing ook met een groep volgen?
Ja dat kan, we geven deze scholing ook exclusief aan besloten groepen, zowel op locatie als online. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
Ik heb nog nooit een online scholing gevolgd, moet ik daarvoor iets installeren of downloaden?
Nee dat hoeft niet. Je schrijft je in met je emailadres en daarop krijg je vervolgens een mail met een link. Het enige dat je hoeft te doen is op de desbetreffende dag op deze knop te drukken. Je ontvangt op de dag zelf ook nog een reminder met deze link.
Moet ik alle informatie zelf opschrijven tijdens de scholing?
Nee, je ontvangt een uitgebreid naslagwerk na afloop van de scholing. Uiteraard mag je zelf notities maken.
Wanneer ontvang ik mijn KCKZ punten?
Zodra je de scholing hebt gevolgd en je de evaluatie hebt ingevuld, worden de KCKZ punten binnen drie dagen bijgeschreven.
Stel ik meld me aan, maar ik moet onverwacht naar een bevalling. Kan ik de scholing dan later inhalen?
Geen probleem, dat kan uiteraard gebeuren. Stuur ons in dat geval een mailtje en dan melden we je kosteloos aan voor een andere datum.
Ik ben geen kraamverzorgende, maar ik heb wel interesse in deze scholing. Kan dat?
Deze scholing is primair gericht op de taken en verantwoordelijkheden van kraamverzorgenden, maar is veel breder toepasbaar. Door de uitgebreide informatie over de specifieke rouw bij babyverlies en de vele voorbeelden, is deze scholing ook interessant voor anderen die zich willen verdiepen in de zorg voor ouders die een baby verliezen. In het verleden volgden ook uitvaartverzorgers, fotografen, maatschappelijk werkers en coaches deze scholing.
Kan ik contact met jullie opnemen als ik in zo’n situatie terecht kom?
Dat mag altijd. We kunnen het ons voorstellen dat het toch spannend is als je naar een gezin met een overleden kindje gaat. Misschien heb je nog vragen of loop je tegen iets aan dat we niet hebben besproken. In dat geval mag je ons altijd bellen.
Ik heb deze scholing al gedaan, maar ik wil me graag verder verdiepen in dit onderwerp, wat raden me aan?
Er zijn diverse masterclasses die dieper ingaan op een bepaald onderwerp. Deze kun je volgen als je je verder wilt specialiseren.