Kraamzorg na het verlies van een baby

Kraamzorg na het verlies van een baby

Praktische info 

Duur: 3 uur

Kosten: 65 euro

Locatie: Online of op locatie

Accreditatie: 3 punten KCKZ

Bekijk hier de data

Download hier de brochure

Wees van toegevoegde waarde in een kraamperiode van welkom heten en afscheid nemen.

In een kraamweek waarin ouders afscheid nemen van hun pasgeboren baby is elk moment van waarde. Als kraamverzorgende heb jij hierin een belangrijke begeleidende rol. Meer professionele kennis en zelfvertrouwen kunnen jou helpen om ouders in deze week op een goede manier te begeleiden bij het kennis maken en afscheid nemen van hun baby.

Kraamzorg verlenen als een baby is overleden tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling kan best spannend zijn. Kennis hebben over rouw en verlies, en in het bijzonder over babyverlies, kan je hierbij helpen. Maar behalve kennis, heb je vooral behoefte aan handvatten en tips om gezinnen die met dit grote verlies geconfronteerd worden, zo goed mogelijk bij te staan en ze de zorg te bieden die ze nodig hebben. De juiste begeleiding tijdens de kraamweek heeft een grote impact op het verdere rouwproces van de ouders.

Een kraamweek zonder levende baby ziet er anders uit dan een normale kraamweek. In deze scholing krijg je inzicht in de impact van zo’n groot verlies op het gezin. Je leert met welke emoties je te maken kunt krijgen en hoe je hier op de juiste manier op reageert. Je krijgt suggesties over wat je wel en beter niet kunt zeggen en je krijgt veel praktische tips om zoveel mogelijk herinneringen te maken samen met de ouders. We bespreken de belangrijkste aandachtspunten bij het verzorgen van een overleden baby en ten slotte ook je eigen reactie en emoties tijdens deze bijzondere kraamweek. 

Aan het einde van deze scholing:

Weet je welke reacties je kunt verwachten en hoe je hierop reageert.

Begrijp je de complexe rouw van ouders die hun baby verliezen.

Weet je wat je gedurende de kraamweek kunt doen om de ouders hierbij te begeleiden.

Weet je wat je wel en niet moet zeggen in gezinnen met een overleden kindje.

Weet je hoe je met je eigen emoties om gaat als je hiermee te maken krijgt.

Is de drempel om kraamzorg te verlenen lager en heb je meer vertrouwen in je eigen kennis en vaardigheden.

Wat anderen zeggen

Ik heb nu drie cursussen bij Hiske gevolgd als kraamverzorgende. Wat een mooie scholingen en wat heb ik veel geleerd! Zo mooi, hoe Hiske en de anderen vertellen over hun vakgebieden mbt het gezin, de broertjes en zusjes en het overleden kindje zelf. Echt een aanrader voor iedereen die mogelijk met overleden kindjes van welke termijn dan ook te maken krijgt.

Sophia Dwarshuis

Vandaag de online scholing gevolgd van Hiske over kraamzorg na verlies baby. Heel interessant wat er hier allemaal verteld werd, bij sommige dingen sta je niet stil en dankzij deze scholing kan ik mij daar nu in verdiepen. Hiske kan mooi en boeiend vertellen waardoor je gekluisterd aan het scherm zit. Veel waardevolle informatie ontvangen deze scholing.

Ilonka Broekhof

Hele leerzame scholing over verlies en rouw van baby, zeker aan te bevelen voor in de kraamzorg! Heb zelf ook toen ik net klaar was met mijn opleiding dit mogen ervaren in een gezin waarbij kindje met 20 weken was overleden, ondanks dat ik er nog helemaal niets van wist waren de ouders heel dankbaar dat ik er was voor hen,, ik heb het op mijn gevoel gedaan en vooral veel geluisterd en er gewoon voor ze zijn. Door deze scholing kun je wat meer op specifieke zaken inspelen dus heel fijn dat deze scholing er is, nogmaals bedankt!

Anja Vreugdenhil

Ik ben als jonge kraamverzorgende in aanraking gekomen met ouders, die hun zwangerschap op 5 maanden hebben afgebroken. Tijdens deze zorg zijn alleen de controles van de kraamvrouw hetzelfde, maar de rest komt als een onzekere, rare film op je af. Destijds had ik nog nooit een scholing gevolgd over wat je kunt betekenen voor ouders, als hun kindje is overleden. Gedurende de training kwam deze zorg ook weer in mijn gedachten terug en ik wilde dat ik hem destijds al in de pocket had gehad. Dan had ik met meer zelfvertrouwen en kennis deze ouders kunnen ondersteunen. Hiske is een ervaren en kundige trainer, die precies weet waar ze het over heeft. Alle informatie is direct bruikbaar en breed inzetbaar voor verschillende zorg settings van rouwverwerking.

Saskia

Een avond waarbij ik weer meer handvatten heb meegekregen in geval ik zou kramen bij een gezin waarvan de baby is overleden. Een openhartig en zeer helder verhaal van Hiske. Wat mij betreft een zeer aan te bevelen scholing voor de collegae kraamverzorgenden.

Mirjam Van Urk

Professioneel én warm, concreet met ruimte voor eigen beleving. Heel zinvol om als kraamverzorgende deze scholing gedaan te hebben; mocht ik het ooit nodig hebben, dan heb ik een waardevol naslagwerkje én een mogelijkheid om raad te vragen.

Arieneke vander Woerdt

Gister de training voor kraamverzorgenden gehad van Hiske. Ontzettend waardevol, vooral omdat zij uit eigen ervaring spreekt maar ook doordat zij vele andere verhalen kent. Je krijgt hele bruikbare tools over wat wel en niet te doen/zeggen. En ondanks het zware onderwerp weet ze met gepaste humor het enigszins luchtig te houden. Toptraining! Voor iedere kraamverzorgende een must!

Marianne

Hiske heeft zeer veel kennis van zaken. Dat maakt dit tot een van de betere online trainingen die ik heb meegemaakt tot nu toe. De scholing had een goede opbouw en ondanks de ‘afstand’ voelde het als een persoonlijke training. Alle vragen die gesteld werden kwamen ook aan bod. Heel veel dank!

Barbara

2500+

kraamverzorgenden
gingen je voor

Veel gestelde vragen:

Ik werk bij een organisatie, kunnen wij deze scholing ook met een groep volgen?

Ja dat kan, we geven deze scholing ook exclusief aan besloten groepen, zowel op locatie als online. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Ik heb nog nooit een online scholing gevolgd, moet ik daarvoor iets installeren of downloaden?

Nee dat hoeft niet. Je schrijft je in met je emailadres en daarop krijg je vervolgens een mail met een link. Het enige dat je hoeft te doen is op de desbetreffende dag op deze knop te drukken. Je ontvangt op de dag zelf ook nog een reminder met deze link.

Moet ik alle informatie zelf opschrijven tijdens de scholing?

Nee, je ontvangt een uitgebreid naslagwerk na afloop van de scholing. Uiteraard mag je zelf notities maken.

Wanneer ontvang ik mijn KCKZ punten?

Zodra je de scholing hebt gevolgd en je de evaluatie hebt ingevuld, worden de KCKZ punten binnen drie dagen bijgeschreven.

Stel ik meld me aan, maar ik moet onverwacht naar een bevalling. Kan ik de scholing dan later inhalen?

Geen probleem, dat kan uiteraard gebeuren. Stuur ons in dat geval een mailtje en dan melden we je kosteloos aan voor een andere datum.

Ik ben geen kraamverzorgende, maar ik heb wel interesse in deze scholing. Kan dat?

Deze scholing is primair gericht op de taken en verantwoordelijkheden van kraamverzorgenden, maar is veel breder toepasbaar. Door de uitgebreide informatie over de specifieke rouw bij babyverlies en de vele voorbeelden, is deze scholing ook interessant voor anderen die zich willen verdiepen in de zorg voor ouders die een baby verliezen. In het verleden volgden ook uitvaartverzorgers, fotografen, maatschappelijk werkers en coaches deze scholing.

Kan ik contact met jullie opnemen als ik in zo’n situatie terecht kom?

Dat mag altijd. We kunnen het ons voorstellen dat het toch spannend is als je naar een gezin met een overleden kindje gaat. Misschien heb je nog vragen of loop je tegen iets aan dat we niet hebben besproken. In dat geval mag je ons altijd bellen.

Ik heb deze scholing al gedaan, maar ik wil me graag verder verdiepen in dit onderwerp, wat raden me aan?

Er zijn diverse masterclasses die dieper ingaan op een bepaald onderwerp. Deze kun je volgen als je je verder wilt specialiseren.