Ruimte voor Rouw

Je bent je baby verloren en je probeert je leven weer op te pakken. Dat valt alleen niet mee, alles is ineens zó anders. Terwijl de rest van de wereld gewoon doordraait, lijkt jouw leven stil te staan. 

Heb jij het gevoel dat:

De mensen om je heen je steunen, maar niet écht weten hoe jij je voelt? Krijg je regelmatig goedbedoelde adviezen waar je eigenlijk niet zoveel mee kunt?

Alles zoveel meer energie kost dan voorheen en dit je frustreert?

Je eigenlijk weinig zin hebt in ‘leuke’ dingen doen met je partner, familie of vrienden. En als je dan wel gaat, dat je er niet echt van kunt genieten?

Alles minder kleur lijkt te hebben?

Je je emoties moeilijk onder controle kunt houden? Dat het de ene dag heel goed lijkt te gaan en je een dag later de tissues niet aangesleept krijgt?

De toekomst onzeker is en je hier heel onrustig en onzeker van wordt?

In dit programma van 12 modules leer je wat rouw is en hoe dat werkt, maar vooral welke manier van rouwen past bij jou. Want rouwen, hoe doe je dat eigenlijk? Hoe ga je om met al die wisselende emoties? Hoe vindt je een balans tussen bezig zijn met je verdriet en met het leven dat weer doorgaat? Hoe ga je om met al die zwangere vrouwen en baby’s in je omgeving? Hoe reageer je op het onbegrip dat je soms ontvangt of de pijnlijke opmerkingen? 

Misschien vindt je het wel lastig om tijd te maken om met je kindje bezig te zijn of ben je bang dat je er op een later moment alsnog tegenaan loopt. Dankzij dit programma maak je bewust tijd om te rouwen, zonder het een plekje te willen geven, maar het een onderdeel van je leven van je leven te maken.

Hoe zou het voor je zijn als:

Je meer rust in je hoofd hebt, omdat je niet meer de hele dag bezig bent met je overleden kindje?

Je beter om kunt gaan met pieken en dalen in je emoties zodat je hierdoor niet steeds helemaal van de kaart bent?

De relatie met je partner en de mensen om je heen verbetert omdat jullie elkaar beter begrijpen en je zelf aan kunt geven wat jij nodig hebt?

Je jouw kindje op een mooie manier in je leven kan integreren zonder constant op de voorgrond aanwezig te zijn?

Ik spreek zo vaak ouders die maar doorploeteren, omdat ze nog andere kinderen of een drukke baan hebben of omdat ze denken dat het zo hoort.

Ze gunnen zichzelf geen tijd om te rouwen en denken dat het vanzelf beter wordt. Ze zetten hun schouders eronder en gaan door. In de omgeving zegt iedereen dat ze zo sterk zijn en het zo goed doen.

Van binnen voelt dat helemaal niet zo, maar zich daaraan overgeven voelt als falen. Het verdriet wordt niet minder, maar wordt een zware rugzak om mee te dragen.

Jaren later blijkt dan dat er nog zoveel verdriet zit, dat een nieuwe tegenslag ineens de druppel is die de emmer doet overlopen.

Gun jij het jezelf om te rouwen en stil te staan bij de impact van het verlies van je baby op je leven?

Het gaat niet vanzelf. Het is heel hard werken. Het is ontzettend belangrijk om goed afscheid te nemen en de tijd te nemen om te rouwen. Alleen dan kun je de regie over je leven terugpakken.

Je baby verliezen doet enorm veel pijn. Het is intens verdrietig en voor velen een onbekend proces. Het is dan ook heel normaal om hier hulp bij te zoeken. Je hoeft dit niet alleen te doen.

Het doel van dit programma is om meer rust in je hoofd te krijgen, een goede balans te vinden tussen het bezig zijn met je verdriet en het oppakken van je leven en om meer controle over je emoties te krijgen.

Aan het einde van dit programma:

Heb je meer controle over jouw rouwproces.

Kun je beter omgaan met slechte dagen en tegenslag.

Kun je zonder schuldgevoel genieten van momenten waarop het wel goed gaat.

Overvalt het verdriet je minder vaak en kun je er beter mee omgaan als dit wel gebeurt.

Heb je weer energie om af en toe leuke dingen te doen.

Kun je beter aangeven waar jij behoefte aan hebt.

Kun je beter omgaan met zwangere vrouwen en baby’s die je overal tegenkomt.

Ruimte voor Rouw

Ruimte voor Rouw

15 weken toegang tot het online programma Ruimte voor Rouw. Deze bestaat uit 12 modules met video’s en opdrachten.

Een gedrukt werkboek dat je per post ontvangt.

Toegang tot diverse masterclasses en workshops over een bepaald thema of onderwerp.

De mogelijkheid tot het stellen van vragen via de speciale chatfunctie.

Na aanmelding ontvang je binnen 24 uur een uitnodiging voor de online academie. Via een speciale link kun je een account aanmaken.

De investering is 299 euro incl. BTW

Let op, wil je samen deelnemen, klik dan hier. Je ontvangt dan 2 werkboeken en elk een eigen inlog voor de academie.

 

Zij gingen je voor…

Na het verlies van mijn dochtertje had ik al snel het gevoel dat ik daar hulp bij nodig had. Er kwam zó ontzettend veel op mij af. Wat ben ik dankbaar dat ik Hiske heb gevonden. Haar visie op rouw, verlies én het leven weer oppakken na het verlies spraken mij erg aan. De gesprekken en opdrachten met Hiske gaven mij houvast in een onwijs pittige periode. Met een beetje verbazing en vol met trots kan ik zeggen dat ik de punten die Hiske beschrijft, bij het stukje ‘aan het einde van dit traject’, kan afvinken. En natuurlijk, verdrietige momenten blijven voor altijd bestaan. Daar is zelfs geen twijfel over mogelijk. Maar ik sta nu zoveel steviger in mijn schoenen dan een half jaar geleden.

Lieve Hiske, het woord ‘dankjewel’ dekt eigenlijk niet eens de lading van mijn gevoel!

Marleen (moeder van Merel*)

Het is raar maar ik kan de woorden niet vinden om te omschrijven wat Hiske voor mij betekend heeft. Dus probeer ik het in een aantal zinnen samen te vatten. Na het overlijden van ons zoontje kwam ik in contact met Hiske. Ik voelde direct dat het goed zat. De positiviteit die zij overbrengt daar moest ik wat mee. Zelf probeer ik zo positief mogelijk in het leven te staan maar na zo’n groot verlies, moest ik mezelf zien te resetten. Op zoek naar de beste versie van mijzelf! Want dat je verandert na zo’n grote gebeurtenis, dat is een feit.

Ik heb ontzettend veel aan Hiske haar hulp gehad en had nooit verwacht hier te staan waar ik nu sta. Ik durf weer te denken aan de toekomst. Onze zoon heeft ons naast heel veel verdriet ook hele mooie dingen gebracht. Ik kan weer genieten, ik mag weer genieten! En ik ben er zelf verantwoordelijk voor of ik nog wat durf te maken van mijn leven of niet. En dat ik dat weer durf, heb ik voor een groot deel te danken aan jou Hiske. Je bent een mooi mens!

Riëlle (moeder van Bo*)

Hiske heeft me echt enorm geholpen. Haar tips, fijne adviezen en luisterend oor waren precies wat ik nodig had. Ze weet precies de juiste balans te vinden tussen mijn eigen verhaal en de herkenbaarheid vanuit verhalen van anderen. Zo weet je dat jouw verhaal er mag zijn, maar ook dat sommige dingen gewoon bij dit proces horen en je daar doorheen moet. Ik ben Hiske heel dankbaar en weet zeker dat ze nog veel ouders verder gaat helpen.

Maaike (moeder van Mees*)

Ik wil graag nogmaals dank je wel zeggen voor het fantastische programma dat je hebt gemaakt, met waardevolle tips, steun en geweldige masterclasses. De ene spreekt wat meer aan als de andere maar ik heb er veel uitgehaald. Dank je wel voor alles, het heeft me veel steun geboden en het horen van de andere verhalen heeft me gesterkt en kracht gegeven. En de hoop die ik wel steeds had, dat het goed zou komen, versterkt op momenten dat ik dacht, wanneer gaat het nu weer eens beter. 

Janine (moeder van Ivy*)

‘Twee maanden na het verlies van onze dochter, merkte ik dat ik niet meer verder kwam in het rouwproces. Ik voelde dat ik weer aan de toekomst wilde denken, maar het intense verdriet liet dit soms gewoon niet toe. Ik voelde me echt stuurloos, terwijl ik juist altijd graag alle touwtjes in handen heb.  

Via social media kwam ik bij de gratis masterclass van Hiske terecht, best confronterend, maar ook zo herkenbaar. Nadat ik het een paar dagen heb laten bezinken, heb ik toch besloten om me aan te melden. Het fijne aan het programma vond ik dat ik alles op mijn eigen tempo kon doen. Bij sommige modules wilde ik wat langer stil blijven staan en bij andere modules ging ik er juist wat sneller door heen. Ook de extra workshops vond ik heel waardevol. 

Het programma gaf mij structuur, maar ook vertrouwen in een goede toekomst. Na het afronden merk ik dat ik verder kom in de acceptatie van het verlies van onze dochter en sta ik weer positief. Ik ben er nog niet, maar weet nu wel hoe ik er ga komen. Na een half jaar kan ik zeggen dat ik me weer gelukkig voel en dat ik nu ook al kan kijken naar de mooie dingen die onze dochter ons gebracht heeft. Naast het verdriet, heeft het ons namelijk ook rijker gemaakt. Het verdriet en het gemis verdwijnt niet, maar ik bepaal nu zelf hoe ik hier mee om ga, het overvalt me niet meer. 

De praktische instelling van Hiske en haar programma paste heel goed bij mij. Ik ben dan ook nog steeds dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen.

Pauline (moeder van Malin*)

Ik wil je heel erg bedanken voor het fijne programma. Het voelde goed om er wekelijks mee bezig te kunnen zijn en ook om samen met Robin een specifiek onderwerp te hebben om over te praten. Wat wij vaak deden was eerst je filmpje kijken en daarna wandelen en er ondertussen over praten. Wij zitten best wel op een lijn in de rouw, dus dat is wel fijn, we kunnen elkaar er ook wel goed in steunen
Voor ons zat er ook wel veel bevestiging in, we deden (soms onbewust) al een aantal dingen die jij benoemde, dit heeft me wel vertrouwen gegeven dat we op de juiste weg zijn.  

Marloes (moeder van Fedde*)

In het begin waren de opdrachten emotioneel voor mij. En kwam weer veel terug van augustus 2019. Dit gaf daarna heel veel rust. Het bewust weer opzoeken van die pijn heeft mij heel veel gebracht.

Na een half jaar  kan ik nu zeggen dat ik sterker ben geworden. Ik kan veel beter met nieuwe tegenslagen omgaan. Het verdriet komt dan niet meer ineens volle bak terug. De scherpe randjes zijn eraf.  Maak me veel minder druk om de dingen en mensen waar ik toch geen invloed op heb. Ik ben weer een leukere moeder voor mijn 2 andere dochters. En heb ik een keer een slechtere dag dan mag die er ook zijn. Dat is niet erg.

Ik ben Hiske hier heel dankbaar voor. De opdrachten zijn duidelijk en helpen je echt om dingen duidelijk te krijgen en om je verdriet een plekje te geven.

Voor mij was Hiske de juiste persoon om mij verder te helpen in mijn rouwproces. Hiske opende mijn ogen. Liet mij zien dat ik het zo slecht nog niet deed. Gaf duidelijk aan hoe ik dingen anders zou kunnen aanpakken en dat ik er mag zijn.

Lieve Hiske heel erg bedankt voor alles.

En voor iedereen die een kindje moet missen en die er zelf niet uitkomt. Hiske zou ook voor jou de juiste persoon kunnen zijn

Nadieh (moeder van Yuna*)

Nog even voorstellen…

 Ik ben Hiske Kuilman en in 2015 overleed mijn zoontje Hugo volledig onverwacht tijdens de bevalling.

Na een probleemloze zwangerschap van 41 weken eindigde onze droom in een nachtmerrie.

We moesten keuzes maken waar we nog nooit over hadden nagedacht. We waren intens verdrietig, vol ongeloof en we hadden geen idee wat er allemaal op ons af kwam. In de periode daarna had ik het gevoel dat de tijd stil stond. Ik vond het moeilijk om mijn leven weer op te pakken. Ik had geen idee hoe ik met al die nieuwe emoties en situaties om moest gaan. Soms herkende ik mezelf niet meer. 

Het lukte me om stapje voor stapje mijn leven opnieuw vorm te geven en zelfs om weer gelukkig te worden. Ik ontdekte dat veel meer ouders die dit meemaken tegen dezelfde dingen aanliepen, maar ik kon nergens iemand vinden die op een nuchtere en praktische manier hier ondersteuning in gaf. Ik besloot om datgene wat ik zelf heb gemist, zelf te gaan ontwikkelen.

 

 

 

De afgelopen jaren heb ik als verliescoach honderden ouders mogen helpen in het stukje bij beetje weer hun leven oppakken én weer gelukkig te worden. Je moet het zelf doen. Maar je hoeft het niet alleen te doen.

  

Ik geloof in leven na verlies.

Ik geloof in een leven na verlies. Ik geloof dat het verliezen van je kindje niet het einde van jóuw leven hoeft te zijn, ook al voelt dit misschien wel zo. Dit betekent niet dat het niet intens verdrietig is dat je dit mee moet maken. Juist het doorleven van dit verdriet en alle emoties die daarbij komen, heeft ervoor gezorgd dat ik weer gelukkig kon worden. Ik heb heel bewust ruimte voor rouw gemaakt.

We hebben geen invloed op wat ons overkomt, maar wel op de manier waarop we daarmee omgaan. Welke keuze maak jij? Ze zeggen dat de tijd alle wonden heelt, maar als je niks doet gebeurt er ook niks. Er verandert alleen als je zelf de regie pakt. Als je zelf de keuze maakt om dit verlies je niet voor altijd ongelukkig te laten maken. Het gaat nooit over, maar de rol die het in je leven speelt bepaal je zelf.

 

Welke keuze maak jij?

FAQ

Voor wie is dit programma?

Ruimte voor Rouw is speciaal voor ouders die een kindje zijn verloren tijdens de zwangerschap, rondom de bevalling of in de periode daarna. Dit programma richt zich op ouders die nog middenin het rouwproces zitten of juist het gevoel hebben dat ze niet hebben gerouwd.


Is dit alleen voor vrouwen?

Ruimte voor Rouw wordt grotendeels gevolgd door vrouwen, maar mannen zijn net zo goed welkom. Vaak doen ouders het ook samen. Door het samen te volgen of er beide individueel mee aan de slag te gaan, geeft het je de kans om het gesprek erover samen aan te gaan. Soms lijkt het alsof er niks meer te zeggen is. Dat alles al besproken is. Dit programma geeft je nieuwe haakjes om weer samen in gesprek te gaan over hoe jij dit ervaart en op welke manier dit je relatie beïnvloed. Wil je samen Ruimte voor Rouw volgen, klik dan hier.


Het is voor mij al wat langer geleden, kan ik toch meedoen?

Ja, het is heel persoonlijk wanneer je eraan toe bent om zelf aan de slag te gaan met rouwen. Sommige ouders voelen direct de behoefte om dit niet alleen te willen doen en anderen komen er pas na een aantal maanden (of zelfs jaren) achter dat ze eigenlijk geen tijd hebben genomen om echt stil te staan bij het verlies.


Kan ik tussendoor vragen stellen?

Ja, je kunt tussendoor vragen stellen via de speciale chatfunctie.


Is het wel geschikt voor mij?

Herken je je in bovenstaande punten? Dan is dit programma voor jou. Toch nog vragen? Neem hier contact met mij op..


Kan ik in termijnen betalen?

Ja dat kan, neem even contact met mij op voor de mogelijkheden.


Ik heb al gesprekken met een psycholoog, therapeut of medisch maatschappelijk werker, is het dan ook iets voor mij?

Ja, je kunt dit heel goed volgen naast een een traject bij een coach of therapeut. Juist omdat je met dit programma zelf aan de slag gaat op je eigen tempo, kun je dit goed combineren. Het vult elkaar juist aan. Daarnaast heeft niet elke professional de expertise op het gebied van babyverlies en dit is een specifieke vorm van rouw. In Ruimte voor Rouw gaan we heel specifiek in op dit verlies.

Iets voor jou?

Je moet het zelf doen. Maar je hoeft het niet alleen te doen.