Verloskunde

Verloskunde

Helaas eindigt niet elke zwangerschap in een levend geboren baby.

Als verloskundige kun je te maken krijgen met het overlijden van een kindje tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling. Soms wordt het overlijden tijdens een controle op het spreekuur ontdekt. Het is belangrijk om te weten op welke manier je dit verdrietige nieuws kunt brengen en hoe je de ouders hierin het beste kunt begeleiden. 

In sommige gevallen overlijdt een baby plotseling tijdens de bevalling of staan ouders voor de moeilijke en complexe keuze om zelf de zwangerschap af te breken.

Je kunt als verloskundige een hele belangrijke rol spelen in deze moeilijke periode.

Je krijgt in de praktijk ook te maken met ouders die op een andere manier met rouw worden geconfronteerd, bijvoorbeeld door een eerder verlies of het verlies van een naaste tijdens de zwangerschap of kraamweek.

Kennis hebben over rouw en verlies, en in het bijzonder over babyverlies, kan je hierbij helpen. Maar behalve kennis, heb je vooral behoefte aan handvatten en tips om ouders die met dit grote verlies geconfronteerd worden, zo goed mogelijk bij te staan en ze de zorg te bieden die ze nodig hebben.

Hoe zou het voor je zijn als je met meer kennis en zelfvertrouwen deze ouders kunt begeleiden, zodat ze zich gehoord, gezien en begrepen voelen?

In de geaccrediteerde scholing ‘Rouw en verlies rondom zwangerschap en bevalling’ neem ik mee in de wereld van rouw en verlies, en in het bijzonder babyverlies. Het gaat vooral om de perinatale sterfte, maar er is ook aandacht voor het verlies van een prille zwangerschap en de impact die dat kan hebben.

Je krijgt meer inzicht in het complexe verdriet van ouders die dit meemaken.

Je leert met welke emoties je te maken kunt krijgen en hoe je hier op de juiste manier op reageert. Je zult in de praktijk ook regelmatig vrouwen begeleiden die een eerder verlies hebben meegemaakt en dit heeft ook grote invloed op een volgende zwangerschap en bevalling. 

Hoe breng je het vreselijke nieuws dat een kindje niet gezond is of zelfs al is overleden? En hoe kun je tijdens de bevalling van waarde zijn? Het goed brengen van slecht nieuws is lastig en vraagt om veel inlevingsvermogen.

Ik geef je suggesties over wat je wel en beter niet kunt zeggen.

Ik geef je ook praktische tips om waardevolle herinneringen te creëren voor de ouders. Je leert ook hoe je kwetsbare overleden baby’s verzorgt en je krijgt meer inzicht in jouw eigen reactie in een verliessituatie.

Als verloskundige heb je vaak nog contact met de ouders nadat ze dit hebben meegemaakt. Om deze reden is het fijn om meer te weten over het rouwproces waar deze ouders doorheen gaan. Goede nazorg kan voor ouders van essentieel belang zijn in hoe ze de zorg tijdens deze verdrietige periode hebben ervaren.

Aan het einde van deze scholing:

Z

Heb je inzicht in de verschillende soorten van babyverlies en de impact hiervan op de ouders.

Z

Weet je welke reacties je kunt verwachten en hoe je hierop reageert.

Z

Begrijp je de complexe rouw van ouders die hun baby verliezen.

Z

Kun je slecht nieuws op een goede manier brengen en ouders begeleiden bij het maken van de keuze voor het wel of niet afbreken van een zwangerschap.

Z

Weet je wat je kunt doen om de ouders tijdens de bevalling goed te begeleiden.

Z

Weet je wat je wel en niet moet zeggen.

Z

Kun je een ouders uitleg geven over de verzorging van een kwetsbare overleden baby.

Z

Weet je welke nazorg belangrijk is voor ouders.

Z

Weet je hoe je met je eigen emoties om gaat als je hiermee te maken krijgt.

Praktische informatie

Scholing Rouw en verlies rondom zwangerschap en bevalling

Accreditatie KNOV

5 punten in de categorie A.

Eerstvolgende data

Donderdag 17 februari 2022 (online scholing)

Tijd

13.00 uur tot 17.00 uur

Ik maak graag een offerte op maat voor jullie praktijk

Locatie

Online

Kosten

125 euro incl. BTW per deelnemer (inclusief uitgebreid naslagwerk).

Eerstvolgende data

Donderdag 17 februari 2022 (online scholing)

Ik maak voor jullie praktijk of samenwerkings
verband graag een offerte op maat.

Locatie

Online

Kosten

125 euro incl. BTW per deelnemer (inclusief uitgebreid naslagwerk).

Accreditatie KNOV

5 punten in de categorie A

Wat anderen zeggen

Gister de training voor kraamverzorgenden gehad van Hiske. Ontzettend waardevol, vooral omdat zij uit eigen ervaring spreekt maar ook doordat zij vele andere verhalen kent. Je krijgt hele bruikbare tools over wat wel en niet te doen/zeggen. En ondanks het zware onderwerp weet ze met gepaste humor het enigszins luchtig te houden. Toptraining! Voor iedere kraamverzorgende een must!

Marianne

Hiske geeft een zeer waardevolle training voor kraamverzorgenden. Om te leren hoe je een goede kraamverzorgster kunt zijn bij een gezin waar het kindje is overleden. Tijdens de scholing waar ik was, werd er ademloos geluisterd, was er tijd voor bewustwording en kreeg je tot slot een mooie hand-out mee om op terug te kunnen vallen. Hiske, jij weet met je eigen verlies anderen te helpen. Je bent een kanjer!

Esther

Hiske heeft zeer veel kennis van zaken. Dat maakt dit tot een van de betere online trainingen die ik heb meegemaakt tot nu toe. De scholing had een goede opbouw en ondanks de ‘afstand’ voelde het als een persoonlijke training. Alle vragen die gesteld werden kwamen ook aan bod. Heel veel dank!

Barbara

FAQ

Ik wil deze scholing volgen, maar ik zie nog geen data, klopt dat?

Dat kan kloppen, dan is er nog geen nieuwe datum bekend. Stuur me gerust een mailtje als je graag wilt deelnemen. 

Wij zijn met een kleine groep, is het mogelijk om de scholing samen te volgen?

Ja dat kan. Ik kom graag naar jullie toe. Neem contact met mij op voor de mogelijkheden. 

Ik ben geen verloskundige, maar ik heb wel interesse in deze scholing. Kan dat?

Iedereen is welkom om deel te nemen. De informatie is wel gericht op de taken van verloskundigen, maar ook verpleegkundigen, uitvaartverzorgers, huisartsen en andere zorgprofessionals kunnen hier veel waardevolle informatie en tips uit halen.

Ik heb deze scholing al gedaan, maar ik wil me graag verder verdiepen in dit onderwerp, wat raad je me aan?

Je kunt je aanmelden voor één of meerdere masterclasses voor verdere verdieping in dit onderwerp. De masterclass ‘opbaren en verzorgen van een overleden kindje’ is eveneens door het KNOV geaccrediteerd.

 

Vragen?

Neem contact met me op