Taboe?

door | aug 2, 2019 | Blog | 0 Reacties

Ik moet weer eens iets opbiechten….

Ik ben een beetje allergisch voor het woord taboe…

Er wordt vaak tegen me gezegd dat ik een taboe doorbreek door openlijk te spreken over babysterfte. Ik vertel het verhaal van mijn eigen overleden zoontje, omdat ik hoop dat het hierdoor bespreekbaar wordt. Dat er veel meer wordt gesproken over overleden kinderen. Maar toen ik mezelf voor de zoveelste keer hoorde toegeven dat het een taboe is, begon ik er toch aan te twijfelen. Niet aan het feit dat het goed is om het bespreekbaar te maken. Maar of het wel echt een taboe is.

Wat is eigenlijk een taboe? Ik besloot een wetenschappelijk onderzoek te doen. Dus ik opende Google 😉

Ik leerde dat ‘een taboe iets is dat wordt beschouwd als ongepast om te gebruiken, te doen of over te spreken’. Ook vond ik dat ‘een taboe iets is waarvan veel mensen vinden dat het niet mag, of waarover je niet mag praten’. ‘Een onbespreekbaar onderwerp’.Ik vind het niet ongepast om erover te spreken. Ik vind dat ik erover kan en mag praten. Het gaat over onze kinderen. Waarom zou dat een onbespreekbaar onderwerp zijn?

Ik zocht nog even verder. ‘Als we het in Nederland over een taboe hebben dan gaat het doorgaans meer over onderwerpen die algemeen gemeden worden omdat ze gênant of pijnlijk zijn’. Kijk, dat komt al meer in de buurt. Het is een pijnlijk onderwerp. Ik denk dat veel mensen het moeilijk vinden om over te praten. En het daarom een taboe noemen.

Wat mij stoort is dat veel mensen zich verschuilen achter het feit dat het taboe is. Dan is het bijna oké om er niet over te praten. Want: moeilijk, lastig. ‘Ja het is ook een taboe natuurlijk.’

Niks taboe. Wat een onzin. Het is misschien niet het gemakkelijkste onderwerp en natuurlijk is een babbeltje over het weer veel simpeler. Maar het gaat over onze kinderen. Het meest favoriete onderwerp van elke ouder. Ongeacht het feit of je kinderen leven of zijn overleden.

Kortom, zullen we samen het taboe doorbreken door het simpelweg geen taboe meer te noemen? Ik hoop dat het taboe op babysterfte dan vanzelf zal uitsterven.