Hoe ga je samen verder nadat jullie baby is overleden? Er wordt vaak beweerd dat heel veel ouders uit elkaar gaan na het verlies van een baby. Helaas gebeurt dit inderdaad, maar echte statistieken om deze bewering te bevestigen heb ik niet gevonden. Het verlies van een kind heeft een enorme impact op je leven en daarmee dus ook op je relatie. Het is dan ook niet vreemd dat sommige relaties dit niet overleven. Als het niet lukt om hier samen uit te komen, dan is dat vreselijk verdrietig en een nieuw rouwproces waar je in komt.
Gelukkig gaat het ook heel vaak goed. Groeien partners dichter naar elkaar toe en wordt de relatie alleen maar sterker. Dat gaat niet altijd automatisch. In een relatie moet je altijd investeren en in dit soort situaties al helemaal. Ik heb aan de hand van mijn eigen ervaringen en die van de vele ouders die ik de afgelopen jaren heb gesproken, 23 tips opgesteld die je kunnen helpen om hier samen uit te komen.
- Het verliezen van je baby doet pijn. Heel veel pijn. Dat is niet leuk, maar wel normaal. Je wordt niet gek, het hoort erbij.
- Het is ook normaal om niet hetzelfde te voelen op hetzelfde moment. Geef elkaar de ruimte.
- Je hoeft niet alles te delen. Soms kan het heel bevrijdend zijn om in je eentje een potje te janken. Ook praten met iemand anders die niet net zo verdrietig is als jij kan helpend zijn.
- Mannen en vrouwen rouwen anders. Ook opvoeding en cultuur spelen hierin een rol. Er is geen goed of fout. Veroordeel de ander niet, omdat hij of zij het verdriet ander uit dan dat jij dit doet.
- Je mag alle afspraken met anderen afzeggen als je gewoon samen wilt zijn.
- Plan samen een date. Ook al heb je geen zin. Los van al het verdriet, zijn jullie nog steeds geliefden. Maak bewust tijd voor elkaar.
- Houd je niet sterk om je partner te ontzien. Verdriet moet eruit. Op het moment dat het eruit komt. Als je probeert om de ander de sparen, kan die zich juist buitengesloten voelen.
- Soms is het nodig om wel even afstand te nemen, omdat je elkaars pijn zo intens voelt. Er zijn momenten dat dit teveel is bovenop je eigen verdriet. Je mag jezelf en je partner beschermen door tijdelijk even afstand te nemen om op een later moment weer toenadering te zoeken.
- Je verliest hetzelfde kind. En toch ook weer niet. Je hebt allebei een andere betekenis en band met jullie overleden baby. Dat begrijpen is een hele grote stap om elkaar te blijven vinden.
- Veel mensen in de omgeving vragen vooral naar de moeder. Benoem ook het verdriet van de vader.
- Je bent niet alleen. Vraag familie en vrienden om langs te komen. En laat ze eten meenemen.
- Verdriet komt in golven. Pep de ander niet op, maar laat het verdriet er zijn.
- Je hoeft niet altijd wat te zeggen. Samen zijn in stilte kan ook fijn zijn.
- Praat met elkaar. Beschrijf wat je voelt. Geef aan wat je nodig hebt van de ander. We denken vaak dat de ander dit wel weet of aan kan voelen, maar helaas werkt het niet zo. Al ken je elkaar nog zo goed, rouw maakt emoties los die je zelf soms niet eens herkend of verwacht, laat staan je partner.
- Overleg samen of je een altaartje of een speciaal plekje in je huis maakt met herinneringen en of wel of geen foto’s neerzet of ophangt. Je huis moet een veilige plek zijn voor jullie allebei. Vind desnoods een tussenweg hierin.
- Samen een ritueel uitvoeren kan jullie band versterken. Denk aan het planten van een boom, het zetten van een tatoeage, elke dag een kaarsje aansteken of samen een boekje lezen in de babykamer.
- Het wordt nooit meer zoals het was. Maar dat betekent niet dat het nooit meer leuk wordt. Gun elkaar en jullie relatie de tijd.
- Bedenk waarom je ook alweer verliefd op elkaar werd. Haal dat gevoel terug.
- Neem tijd voor jezelf. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je ook voor een ander kunt zorgen.
- Het delen van zoiets intens verdrietigs, kan jullie relatie maken of breken. Zoek hulp als het niet goed gaat.
- Spreek een codewoord of gebaar af als je in gezelschap bent en je gewoon naar huis wilt.
- Onderneem samen dingen. Ga naar het strand, de ijsbaan en of de Keukenhof. De confrontatie met de buitenwereld is hard, maar je moet er toch een keer weer uit. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt.
- Luister niet teveel naar anderen. Ook dit lijstje mag je vergeten. Vergeet alleen elkaar niet.
Foto: Merten Snijders