Moederdag is ook voor jou

door | mei 7, 2020 | Blog | 0 Reacties

Moederdag. Er zijn weinig dagen in het jaar waarop je zo hard wordt geconfronteerd met de pijnlijke realiteit van het verlies van je kind. Je bent moeder, maar je staat met lege handen.

De schreeuwerige reclames maken dat je er bijna niet omheen kunt. Zelfs als je altijd hebt geroepen dat het commerciële, uit Amerika overgewaaide onzin is, voel je je nu waarschijnlijk diep van binnen ellendig en intens verdrietig.

Ik weet nog goed dat ik me in mijn leven nog nooit zo buitengesloten heb gevoeld, als op mijn eerste Moederdag. Het was zó pijnlijk dat ik me wel moeder voelde, maar dat ik tegelijkertijd het idee had dat ik niet meetelde. Alsof ik had gefaald en nu het feestje ook niet mee mocht vieren.

Inmiddels ben ik vijf jaar verder en weet ik hoe ik ermee om kan gaan. Ik deel graag de tips die mij hebben geholpen om Moederdag (en de dagen daar omheen) te overleven.

Je hoeft ze niet allemaal op te volgen. Kijk wat goed voelt voor jou.

  1. Zet je telefoon uit. En als dat te moeilijk is, open dan in ieder geval geen Instagram, Facebook of andere sociale platformen. Als je geen zin hebt in al die foto’s van vrolijke en gelukkige gezinnetjes, zoek ze dan ook niet op.
  2. Zoek afleiding. Je kunt de hele dag op de bank blijven hangen, maar in de meeste gevallen ga je je daar niet beter van voelen. Ga naar buiten, maak een wandeling of spreek (op afstand) af met een goede vriendin.
  3. Soms zijn de dagen voorafgaand aan Moederdag erger dan de dag zelf. Je ziet vanzelf wel hoe je je voelt. Het heeft geen zin om je daar nu al heel druk over te maken. Bekijk het per dag. Of per uur.
  4. Onderga het. Het is onmogelijk om het commerciële geweld eromheen te ontwijken. Zoek de pijn op. Luister naar voor jou speciale muziek. Bekijk de foto’s. Huil heel hard. Soms lucht het enorm op en helpt het je in het verdere rouwproces.
  5. Noem de naam van je baby. Schrijf hem overal op.
  6. Doen alsof het een gewone dag is helpt niet. Ook jij bent moeder. Wees trots. Voel de liefde. Huil tranen van verdriet. Het is oké. Het hoeft ook geen leuke dag te worden. Sommige dagen zijn nou eenmaal moeilijk. Als je dat accepteert, ben je vaak al halverwege.
  7. Hou vol. Het is maar één dag. Ook die gaat voorbij. Neem een glas wijn en duik vroeg je bed in.

Ook jij bent moeder. Je hoeft het niet te vieren. Maar je hoort er wél bij.

Fijne Moederdag  ♥

Lees hier ook mijn andere blog over Moederdag.