Love Yourself

door | aug 30, 2019 | Blog | 0 Reacties

Ik lees veel boeken over persoonlijke ontwikkeling, ga naar seminars, luister naar podcasts en kijk naar inspirerende video’s op YouTube. Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en mijn kennis uit te breiden. Maar al die dingen vallen in het niet bij de wijsheid van mijn driejarige dochter. Met haar broek opgetrokken tot onder haar oksels, een t-shirt vol met vlekken en haar ongekamde haren in een scheve staart, zei ze zelfverzekerd tegen me: ‘Ik ga even in de spiegel kijken hoe mooi ik ben’.

Bam. Daar stond ik. Ineens viel het kwartje. Zij vatte alles samen in één zin. Al die wijsheid die ik probeer te verzamelen, blijk je van nature gewoon te bezitten. Alles zit al in je. Maar ergens in de loop van de jaren verliezen we dat rotsvaste zelfvertrouwen en optimisme. Laten we ons door anderen vertellen dat we niet goed genoeg, knap genoeg of slim genoeg zijn. We gaan onszelf vergelijken met anderen, in plaats van te geloven in onze eigen kracht en kwaliteiten.

Ik geloof in de kracht van positieve gedachten. Ik geloof ook in affirmaties. Dat je datgene wat je tegen jezelf zegt, vanzelf gaat geloven. Als je jezelf vertelt dat je niet goed genoeg bent, dan raak je ervan overtuigd dat dat zo is. Als je jezelf constant vertelt dat het zo moeilijk, zwaar en oneerlijk is, dan is dat het ook. Het mooie is, dat je het ook in je voordeel kunt gebruiken. Dat je jezelf kunt vertellen dat je prachtig bent. Dat je het fantastisch doet. Dat het inderdaad verdrietig is, maar dat je eruit gaat komen. Dat het goed komt. Dat je niet van de ene op de andere dag weer gelukkig hoeft te zijn, maar dat je elke dag een stap kunt zetten in die richting. Maak de keuze om jezelf een nieuw verhaal te vertellen als het oude niet meer voor je werkt.

Het begint allemaal met zelfliefde, maar van dat woord krijg ik altijd een beetje jeuk. In het Engels klinkt het al veel mooier: ‘Love Yourself’. Geloof in jezelf en waar je toe in staat bent. Dat is zoveel meer dan dat je zelf misschien denkt.

Kijk vandaag eens in de spiegel en vertel jezelf hoe mooi je bent. Hoe geweldig, hoe stoer, hoe kwetsbaar. Wees trots op wie je bent, wat je kunt en waar je staat. Zeg het hardop. Elke dag. En ik weet zeker dat je over een tijdje heel anders naar jezelf kijkt.