Kraamzorg

Kraamzorg

Kraamzorg verlenen als een baby is overleden tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling kan best spannend zijn.

Een overleden kindje zien en verzorgen, is toch anders dan de zorg die je normaal verleent. Vaak is er in de opleiding wel aandacht voor, maar dat kan al een tijdje geleden zijn of te weinig om echt te weten hoe dit in de praktijk is. 

Kennis hebben over rouw en verlies, en in het bijzonder over babyverlies, kan je hierbij helpen. Maar behalve kennis, heb je vooral behoefte aan handvatten en tips om gezinnen die met dit grote verlies geconfronteerd worden, zo goed mogelijk bij te staan en ze de zorg te bieden die ze nodig hebben.

Hoe zou het voor je zijn als je met meer kennis en zelfvertrouwen deze gezinnen kunt begeleiden, zodat je in deze bijzondere kraamweek echt van toegevoegde waarde kunt zijn?

 

In de geaccrediteerde scholing ‘Kraamzorg na het verlies van een baby’ neem ik je op een laagdrempelige manier mee in de wereld van rouw en verlies. Ik ben ervan overtuigd dat je als kraamverzorgende een verschil kunt maken in de enige week waarin ouders zowel kennismaken, als afscheid nemen van hun baby. Je wordt geconfronteerd met intens verdriet, maar ook met enorm veel liefde en trots. Het kan best verwarrend zijn om hier op een goede manier mee om te gaan.

Een kraamweek zonder levende baby ziet er anders uit dan een normale kraamweek.

Ik geef je inzicht in de impact van zo’n groot verlies op de ouders, maar ook op eventuele broertjes en zusjes. Je leert met welke emoties je te maken kunt krijgen en hoe je hier op de juiste manier op reageert. Ik geef je suggesties over wat je wel en beter niet kunt zeggen en ik geef je praktische tips om zoveel mogelijk herinneringen te maken samen met de ouders. Je leert hoe je kwetsbare overleden baby’s verzorgt en je krijgt meer inzicht in jouw eigen reactie in een verliessituatie.

Het verliezen van een baby betekent ook het verlies van de toekomst en verwachtingen die men had van het leven met deze baby. De juiste begeleiding tijdens de kraamweek heeft een grote impact op het verdere rouwproces van de ouders. 

 

Aan het einde van deze scholing:

Z

Weet je welke reacties je kunt verwachten en hoe je hierop reageert.

Z

Begrijp je de complexe rouw van ouders die hun baby verliezen.

Z

Weet je wat je gedurende de kraamweek kunt doen om de ouders hierbij te begeleiden.

Z

Weet je wat je wel en niet moet zeggen in gezinnen met een overleden kindje.

Z

Kun je een actieve bijdrage leveren aan de verzorging van een kwetsbare overleden baby.

Z

Weet je hoe je met je eigen emoties om gaat als je hiermee te maken krijgt.

Z

Is de drempel om kraamzorg te verlenen lager en heb je meer vertrouwen in je eigen kennis en vaardigheden.

Praktische informatie

Scholing Kraamzorg na het verlies van een baby

Accreditatie KCKZ

2,5 punt in de categorie B (kraamzorg in specifieke situaties) of in de categorie C als je nog niet geherregistreerd bent.

Eerstvolgende data

Maandag 11 april 2022 

Tijd

19.00 uur tot 21.30 uur

Voor kraamzorgbureaus maak ik graag een offerte op maat.

Locatie

Online (of op locatie voor organisaties).

Kosten

65 euro incl. BTW per deelnemer bij individuele inschrijving (inclusief uitgebreid naslagwerk).

Eerstvolgende data

Maandag 11 april 2022

Tijd

19.00 uur tot 21.30 uur

Voor kraamzorgbureaus maak ik graag een offerte op maat.

Locatie

Online (of op locatie voor organisaties).

Kosten

65 euro incl. BTW per deelnemer bij individuele inschrijving (inclusief uitgebreid naslagwerk).

Accreditatie KCKZ

2,5 punt in de categorie B (kraamzorg in specifieke situaties) of in de categorie C als je nog niet geherregistreerd bent.

NIEUW: Masterclasses

Wil jij je verder verdiepen of specialiseren in deze vorm van zorg? 

Voor iedereen die de scholing ‘Kraamzorg na het verlies van een baby’ heeft gevolgd en zich verder wil verdiepen hierin, bied ik verschillende masterclasses aan in samenwerking met diverse experts. 

Masterclass 1: Opbaren en verzorgen van een overleden baby

Masterclass opbaren

In deze masterclass leer je alles over de fysieke verzorging en het opbaren van een overleden baby. Het kan best spannend zijn om een overleden kindje thuis te verzorgen. Waar moet je op letten? Wat kan wel en niet? Na afloop van deze scholing kun je aan de hand van de zwangerschapstermijn en de conditie van de huid herkennen hoe je de baby het beste kunt verzorgen. Op deze manier zorg je ervoor dat de ouders de korte tijd die ze met hun baby hebben zo mooi en waardevol mogelijk kunnen invullen.

Deze masterclass is een verdieping op de algemene scholing waarin we dit onderwerp al even kort hebben besproken. We bespreken nu uitgebreid de watermethode, het opbaren met behulp van koelelementen en een babykoeling en thanatopraxie. Je leert de benodigde vaardigheden om deze methodes op een mooie en respectvolle manier te kunnen doen. Daarnaast geven we veel praktijkvoorbeelden en kun je uiteraard al je vragen stellen.

 

Deze masterclass geef ik samen met Ruth van den IJssel van ima afscheidszorg en Steunpunt Nova. Ruth richtte in 2014 ima afscheidszorg op om ouders te begeleiden bij het welkom heten en afscheid nemen van hun pasgeboren baby en de uitvaart te organiseren. Al haar ervaring, expertise en kennis deelt ze nu in deze masterclass om jou hierbij zo goed mogelijk te kunnen helpen.

 Deze scholing is met 2 punten geaccrediteerd door het KCKZ. Je kunt je nu aanmelden voor deze masterclass voor diverse data in de middag en avond. Deze scholing duurt 2 uur en vindt online plaats. Deelname kost 50 euro incl. btw en naslagwerk. Er zijn een beperkt aantal plekken.

Masterclass 2: Kinderen in rouw begeleiden tijdens de kraamweek

Masterclass opbaren

Wanneer je als kraamverzorgende bij een gezin komt waar een baby is overleden wil je de beste zorg geven aan ouders en de baby. Maar wat als er al kinderen zijn in het gezin? Hoe zorg je ervoor dat de kraam-rouw-week een week wordt voor het hele gezin? Een week waar iedereen goed op terug kan kijken? Als kraamverzorgende ben je hierin een belangrijke schakel en jouw aanwezigheid kan het verschil maken.

In deze masterclass leer je wat kinderen die rouwen nodig hebben en wat de effecten van dit verlies zijn op korte en lange termijn. Je krijgt praktische handvatten om kinderen die rouwen te ondersteunen tijdens deze kraamweek, maar ook waardevolle tips om ouders op weg te helpen in de ondersteuning van hun kinderen na het afscheid.

 

Deze masterclass geef ik samen met Willemien Holsappel van Liefs van Lauren. Willemien heeft jarenlang in de psychiatrie gewerkt en is nu werkzaam als rouwbegeleider. Daarnaast geeft ze lezingen en trainingen op het gebied van kinderen en rouw. Willemien verloor in 2016 haar dochter Lauren. 

 Deze scholing is met 2 punten geaccrediteerd door het KCKZ. Je kunt je nu aanmelden voor deze masterclass voor diverse data in de middag en avond. Deze scholing duurt 2 uur en vindt online plaats. Deelname kost 50 euro incl. btw en naslagwerk. Er zijn een beperkt aantal plekken.

Wat anderen zeggen

Gister de training voor kraamverzorgenden gehad van Hiske. Ontzettend waardevol, vooral omdat zij uit eigen ervaring spreekt maar ook doordat zij vele andere verhalen kent. Je krijgt hele bruikbare tools over wat wel en niet te doen/zeggen. En ondanks het zware onderwerp weet ze met gepaste humor het enigszins luchtig te houden. Toptraining! Voor iedere kraamverzorgende een must!

Marianne

Hiske geeft een zeer waardevolle training voor kraamverzorgenden. Om te leren hoe je een goede kraamverzorgster kunt zijn bij een gezin waar het kindje is overleden. Tijdens de scholing waar ik was, werd er ademloos geluisterd, was er tijd voor bewustwording en kreeg je tot slot een mooie hand-out mee om op terug te kunnen vallen. Hiske, jij weet met je eigen verlies anderen te helpen. Je bent een kanjer!

Esther

Hiske heeft zeer veel kennis van zaken. Dat maakt dit tot een van de betere online trainingen die ik heb meegemaakt tot nu toe. De scholing had een goede opbouw en ondanks de ‘afstand’ voelde het als een persoonlijke training. Alle vragen die gesteld werden kwamen ook aan bod. Heel veel dank!

Barbara

 FAQ

Ik werk bij een organisatie, kunnen wij deze scholing ook met een groep volgen?

Ja dat kan, ik geef deze scholing ook exclusief aan besloten groepen, zowel op locatie als online. Neem contact met mij op voor de mogelijkheden.

Ik heb nog nooit een online scholing gevolgd, moet ik daarvoor iets installeren of downloaden?

Nee dat hoeft niet. Je schrijft je in met je emailadres en daarop krijg je vervolgens een mail met een link. Het enige dat je hoeft te doen is op de desbetreffende dag op deze knop te drukken. Je ontvangt op de dag zelf ook nog een reminder met deze link.

Moet ik alle informatie zelf opschrijven tijdens de scholing?

Nee, je ontvangt een uitgebreid naslagwerk na afloop van de scholing. Uiteraard mag je zelf notities maken.

Wanneer ontvang ik mijn KCKZ punten?

Zodra je de scholing hebt gevolgd en je de evaluatie hebt ingevuld, worden de KCKZ punten binnen drie dagen bijgeschreven.

Stel ik meld me aan, maar ik moet onverwacht naar een bevalling. Kan ik de scholing dan later inhalen?

Geen probleem, dat kan uiteraard gebeuren. Stuur me in dat geval een mail en dan meld ik je kosteloos aan voor een andere datum.

Ik ben geen kraamverzorgende, maar ik heb wel interesse in deze scholing. Kan dat?

Iedereen is welkom om deel te nemen. De informatie is wel gericht op de taken van kraamverzorgenden, maar ook verpleegkundigen, uitvaartverzorgers, huisartsen en andere zorgprofessionals hebben deze scholing met veel belangstelling gevolgd. Je ontvangt dan een certificaat van deelname na afloop.

Kan ik contact met jou opnemen als ik in zo’n situatie terecht kom?

Dat mag altijd. Ik kan me voorstellen dat het toch spannend is als je naar een gezin met een overleden kindje gaat. Misschien heb je nog vragen of loop je tegen iets aan dat we niet hebben besproken. In dat geval mag je me altijd bellen.

Ik heb deze scholing al gedaan, maar ik wil me graag verder verdiepen in dit onderwerp, wat raad je me aan?

Er zijn diverse masterclasses die dieper ingaan op een bepaald onderwerp. Deze kun je volgen als je je verder wilt specialiseren.

Kan ik ouders doorverwijzen naar jou?

Ja dat kan. Op de website www.hiskekuilman.nl vind je meer informatie over de begeleiding die ik aan ouders geef. Hierop staan ook veel gratis blogs en informatie die voor ouders zeer waardevol is.

Vragen?

Neem contact met me op